Tady opravdu zbystři. Tyhle úlky stojí jednoznačně za zkoušku. Není potřeba je nechat odležet, tak je můžeš rovnou jíst. Nejlepší cukroví, který zvládneš i na poslední chvíli. Někdo dělá lowcarb „vosáky“ s klasickým piškotem, který věnuje jinému členu rodiny, který na Vánoce není tak strikní nebo zvířecím mazlíčkům. Osobně doporučuji domácí LC piškot. A nemusíš se dělit :).
Skoro všechny suroviny do toho receptu jsem nakoupila na Grizly. Z kvality a cen jsem dlouhodobě nadšená. Pokud se rozhodneš se inspirovat a také nakoupit, budu ráda, když využije banner, díky kterému podpoříš tento blog. Za případnou podporu Ti moc děkuji. Pro jednoduchost jsem přidala odkazy na jednotlivé suroviny.


Ale zpátky k „vosákům“ Do „piškotů“ jsem se nakonec pustila. Vykrájela jsem tvar kytiček (tenhle nápad tedy nebyl z mé hlavy) a musím uznat, že to vypadalo moc hezky.
A ještě jeden tip na formičky. Doma mám letité plastové, možná už trošku retro, formičky. Za začátku jsem se trošku trápila s důlkem na náplň a pak jsem náhodou narazila na formičku od Tescomy a byla jsem nadšená. Formička stačila jednou vymazat kokosovým oleje a kokosovou moukou a šlo to jedna báseň. Jednou za čas jsem opět vysypala formičku kokosovou moukou, ale vymazat už nebylo potřeba. Tak, ale pojďme se konečně pustit do „vosáků“.

Vosí hnízda či včelí úly
Suroviny:
- 120g mandlové mouky
- 140g mletých vlašáků
- 40g kokosové mouky
- 15g raw kakaa
- 80g moučkového erythritolu
- 50g změklého másla
- krém: 1 žloutek, malý panák kvalitního rumu, 60g změklého másla, 100ml smetany ke šlehání (33%), 50g erythritolu, vanilka
- piškot: 100g mandlové mouky, 20g kokosové mouky, 40g másla, 1 vejce, 25g moučkového erythritolu, špetka soli, půl lžička prášku do pečiva, půl lžičky xantanové gumy. Těsto necháme odpočinout 3 hodiny v lednici a poté rozválíme mezi dvěma pečicími papíry. Vykrajujeme požadované tvary, které nám budou sedět na formičky. Pečeme na 160 stupňů asi 10 minut.
Postup: Těsto na úlky si uděláme den dopředu na necháme ho v lednici odpočinou. Pouze smícháme všechny suroviny a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie. Piškoty můžeme péct den předem nebo chvilku před tvořením úlků, ale když to zvládneš den předem, tak alespoň nebudeš muset čekat až vychladnou.
Krém vytvoříme tak, že nejprve vyšleháme šlehačku. Zvláš´ť vyšleháme zbylé suroviny na krém a nakonec obě směsi následně opatrně spojíme a lehce prošleháme.
No a te´ď už stačí jen si pustit nějaký super podcast, seriál nebo si třeba pustit koledy a pustit se do kompletování. A bacha na časté ochutnávání :)).
Jo a málem bych zapomněla, nejlepší Vanilkový lusk seženěš u Davídka , dají se sehnat i vanilkové extrakty, ale ať jsem měla sebelepší, tak mám pocit, že mi tam nějaká chuť vadí. S vanilkovým luskem je cukroví o level výš.

Úlky skladu v lednici a bacha na ostatní členy domácnosti, kteří budou chodit kontrolovat kvalitu. Doufám, že si ty i tvoji blízcí pochutnáte a když se budeš chtít podělit o svůj výtvor, tak budu nadšená.
A pokud tě napadne ještě nějaký dotaz nebo zlepšovák, když mi napiš na IG nebo Facebooku 🙂
Hlavně hodně pohody a lásky po celé svátky,
A.
