Vanilkové rohlíčky (lowcarb)

Křehké vanilkové rohlíčky, které se rozplývají na jazyku.

Suroviny:

  • 200g mandlové mouky (koupena na Grizly)
  • 50g mletých vlašských ořechů
  • 80g změklého másla
  • 2 vajíčka
  • 30g erythritolu (opět koupeno na Grizly) – nebo sladidlo dle stravovacího stylu
  • půl lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • volitelné: půl lžičky xantanové gumy (s těstem se lépe pracuje, ale není podmínkou)
  • libovolné dochucení: vanilková esence, vanilka, citronová kůra
  • obalení: moučkový erythritol (domací výroba je bez práce, jen hodit do mixéru a během chvilky je hotovo, kupovaný nemám vyzkoušený).

Postup: Nejprve smícháme mandlovou mouku, ořechy, sladidlo, kypřicí prášek a špetku soli (a případně xantanovou gumu). Poté přidáme změklé máslo a vejce. Teď přijde čas pro libovolné dochucení: vanilkou, citronovou kůru atd. Po finálním doladění už jen jednoduše vytvoříme kompaktní těsto. Pokud se moc lepí, přidáme trošku mandlové mouky. Necháme ho odpočinou v lednici 4- 5 hodin. Tuto fázi doporučuji nepřeskočit, protože pokud bude těsto mazlavé, bude tvorba rohlíčků trošku nápor na nervy a značně se protáhne.

Samotná tvorba rohlíčků je stejná jako v případě těsta z mouky a cukru. Jen se s těstem o trošku hůř pracuje. Těsto jsem si rozdělila na 3 díly, abych mohla vyndat z lednice jen část a dobře se s ním pracovalo. Na tvorbu doporučuji silikonovou formu nebo kovové formičky. Ale ručně to jde samozřejmě také, jen je to o kapku více práce. Já použila zmiňované kovové formičky, které jsem si trošku vysypala kokosovou moukou (mandlové mi přišlo škoda) a kuchyňským nožem šly krásně ven z formičky. Na plechu jim nemusíte dávat velké rozestupy, zvětší objem pouze trochu.

Doba pečení bude záležet na velikosti rohlíčků, já jsem pekla 12-14 minut na 150 stupňů. Ihned po vytažení z trouby rohlíčky obalte v moučkové erythritolu (nebo zvoleném sladidle). Jen opatrně, aby se nerozpadly. Než vystydnou, jsou hodně křehké.

A ještě malý tip na závěr. Pokud do obalovací směsi přidáte mleté oříšky, tak rohlíčky, tak bude chuť ještě lepší.

Ať jde pečení od ruky a hlavně pohodové svátky 🙂

Skoro všechny suroviny do toho receptu jsem nakoupila na Grizly. Z kvality a cen jsem nadšená. Pokud se rozhodnete také nakoupit a nákup provedete přes odkaz, tak tím podpoříte tento blog. Za což budu moc ráda a předem děkuji.

A.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *