Perník k podzimu patří úplně stejně jako dýňová polévka. Jak perník, tak dýňovku, dělám vlastně celoročně, ale se začátkem podzimu se frekvence rapidně zvyšuje.
Recept je náhoda. Hlavním úkolem bylo zachovat chuť a vláčnost perníku, ale zároveň, aby to byl zdravý dezert nebo svačina po výletě. Sama jsem byla překvapená, jak moc nám všem chutnal. Dám za něj ruku do ohně, tak ho určitě zkuste taky, stojí za to!:)

Zdravý perník
Suroviny:
- 2 hrnky jemných ovesných vloček
- půl hrnku třtinového cukru
- 3 vejce (žloutky zvlášť, bílky vyšlehat)
- 1 větší mrkev nastrouhaná najemno
- 2 menší jablka nastrouhaná najemno
- 1 zakysaná smetana
- 200ml vody nebo mléka
- prášek do perníku
- 2 lžíce perníkového koření
- špetka soli
Postup: Nejprve smíchat žloutky, mrkev, jablko, zakysku a cukr. Ve druhé míse suché suroviny: vločky, prášek do perníku, špetku soli a perníkové koření. Poté vše spojíme v jednu směs, přidáme vodu/mléko a poté opatrně vmícháme vyšlehané bílky. Necháme 10 minut odležet. Pečeme na 165 stupňů asi 45 minut. Kdo má rád polevu na permíku, tak rozpustí 100g vysokoprocentní čokolády (já dala 70% čokoládu s pomerančem) s 2 lžícemi smetany na vaření nebo lžící másla. Ale to už záleží na každém.
Tak ať chutná!
Nutriční hodnoty (bez polevy):
- Energie – 1656 kcal/6955KJ – cca 8 porcí – 207kcal/869,4KJ na porci
- Bílkoviny – 57g (7,1g na porci)
- Sacharidy – 206g (25,8g na porci)
- Tuky – 60g (7,5g na porci)
- Vláknina – 43g (5,4g na porci)
