Už asi měsíc můžete na všech sociálních sítích vidět chlubící fotky s rostlinkami medvědího česneku. Své místečko si každý tak trošku střeží, protože, co si budeme povídat, ne všichni myslí při škubání na ostatní.
Loni jsem se snažila najít neobjevená místa v okolí Jičína a přiznám se, že jsem nebyla vůbec úspěšná. Letos jsem to vzala z druhého konce a otevřela google. Vybrala jsem si „nejbližší lokalitu“ (50km) a na množství jsme si opravdu nemohli stěžovat. Škubat se mnou vyrazila mamka s přítelem a po asi 2 hodinách jsme s 3mi plnými košíky vzdali. Ale vzhledem k množství se mi hodně těžko odjíždělo :D. Ale alespoň zbylo i na ostatní nadšence.

Přiznám se, že medvědí česnek jsem neznala do té doby, než mi babička Eva přivezla první nasbíranou várku. Je to asi 4 roky zpátky. A od té doby se na něj nedám dopustit. Tak než začneme vařit, tak by bylo možná fajn říct si, kde se tenhle zázrak bere a k čemu je dobrý, ať se třeba taky něco dozvíte. A nebo třeba připomente to, co už dávno víte :).
Medvědí česnek
Medvědí česnek je aromatická rostlina, která nejčastěji roste ve stínu a vlhku. Nejvíc se mu daří kolem lesních potoků. Takže ideálka na výlet a trošku se v týhle době vyvětrat. Je potřeba si dát trošku pozor, protože má listy podobné konvalince, která je jedovatá, ale pokud vsadíte na čich, tak medvědí česnek bezpečně poznáte.

Nejchutnější a nejvoňavější jsou mladé listy medvědího česneku, ale ty „starší“ jsou o dost větší a daleko lépe se škubou. Tak už to je na vás :). Mimo toho, že dokáže báječně dochutit jídlo a provonět celý byt, se taky jedná o léčivou rostlinu.
Mezi zdravotní benefity se uvádí hlavně čistění ledvin, jater, žlučníku a krve. Dále pomáhá k ozdravování střev, rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a posiluje srdce. Užitečný bývá při bolestech břicha, nadýmání, zánětech průdušek a plic. Často je nazýván jako malá domácí lékárna v listovém balení. To už začíná být docela zajímavé ve spojením s tou báječnou chutí, což?
Abych vás tady neuspala spoustou teorie, tak už půjdeme vařit. Nakonec jsem se rozhodlo článek rozdělit na 2 části. Protože by se taky mohlo stát, že byste se ho nedočkali :D. Ale v receptech můžete třeba i zaimprovizovat a když nebudete mít k dispozici medvědí česnek, tak použít třeba baby špenát (ideálně v kombinaci s česnekem) nebo jarní cibulku (mimo pesta a pasty). Fantazii se meze nekladou :). Tak jdeme vařit :).
Pesto z medvědího česneku
- 150g nasekaných listů medvědího česneku
- 50 g opražených slunečnicových semínek
- 100ml panenského olivového oleje
- 30g Gran Moravia sýru
- lžička himalájské soli
Postup: Do mixéru nejprve naleju olej, poté přidám sýr, listy, semínka a himalájskou sůl. Mixuji do hladké pasty. Trvanlivost cca týden.

Pasta z medvědího česneku
Pokud chcete trošku protáhnout životnost a nutně tam nepotřebujete semínka a sýr, tak je pasta nejlepší řešení. V chytré knížce jsem vyčetla, že by se měly listy nechat alespoň přes den na novinách proschnout. Tak jsem je tedy nechala, ale jestli to je opravdu nutné, netuším. Česneku dávám trošku více 200g medvědího česneku na 100ml panenského olivového oleje a 2 lžičky himalájské soli. Opět rozmixovat. Plním do uzavíratelných, pořádně umytých skleniček a skladuji v lednici.
Krémová polévka z medvědího česneku
Krémové polévky jsou moje velká závislost. Dokonce jsem jeden čas uvažovala nad polévkovarem (pokud někdo máte doma, budu moc ráda za nějaké info a zkušenost). Takže pokud zbožňuješ krémové polévky – tohle je vážně pecka.
- 3 velké hrsti nasekaného medvědího česneku
- 1 litr masového vývaru (já měla hovězí)
- 2 střední cibule
- lžíce ghíčka nebo sádla
- 4 střední brambory
- 100ml smetany ke šlehání 33%
- sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup: Na ghíčku/sádle orestuji cibulku, až zesklovatí přihodíme medvědí česnek a na menší kousky pokrájené oloupané brambory. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí brambor. Tyčovým mixérem rozmixujeme do hladké konzistence. Přidáme smetanu a koření a necháme chvilku povařit. Hodí se k servírování i krutonky nebo sýr.
Medvědí pomazánka
Nechtěla jsem mást názvem česneková pomazánka, ač to aroma česneku tam tak krásně dominuje. A tady se bude hodit, když budete mít už hotovou pastu (viz výše).
- 100g lučiny
- 1 avokádo (měla jsem menší cca 90g použitelné dužiny)
- lžíce pasty z medvědího česneku
- špetka soli

Postup: Všechno smíchat a natřít na oblíbené pečivo (hodně fajn je topinka opečená nasucho) a nebo v kombinaci se zeleninou je to super dip.
Lowcarb koláč s uzeným lososem
- Korpus: 3 vejce, 50g mletých semínek, špetka soli, lžička prášku do pečiva
- Tvarohová vrstva: 1 plnotučný tvaroh, menší cibule, 3 hrsti medvědího česneku, sůl, pepř
- Nahoru: 75g uzeného lososa, černý sezam, trošku medvědího česneku na ozdobu
Postup: Nejprve smícháme vše na korpus a pečeme na 175 stupňů asi 20 minut. Mezitím si na trošce ghíčka orestujeme na drobno nakrájenou cibuli a přidáme medvědí česnek. Česnek hodně zredukuje svůj objem, podobně jako špenát. Restovala jsem asi 5 minut. Korpus i směs necháme vychladnout. Do směsi přidáme tučný tvaroh, promícháme a dochutíme solí a pepřem. Na korpus natřeme tvarohovou směs, poklademe uzeného lososa a posypeme černým sezamem. Nejlépe chutná, když se nechá v ledničce alespoň 2 hodiny odležet.


Tohle je první část receptů a v příštích dnech se můžete těšit na další část. Tak nezapomeňte vyrazit do lesa naškubat pár listů, mimo toho, že procházka lesem je balzám na duši a skvělý relax, tak ještě budete mít super úlovek. To už stojí za to :).
Tak u dalšího článku ahoj, A.