TOP 6 snídaní ❤️

Mohlo jich být 7, aby to bylo na týden, že?:D No, ale není :D. Ale doufám, že najdete v dnešním článku trochu inspirace. A nezapomeňte mi dát vědět, jak se vám tenhle styl článků líbí :).

1. V hlavní roli vajíčka

Bylo nebylo….ovesné a jiné kaše (a hlad za 2 hodiny) vystřídala vajíčka. Už to spolu táhneme 3 roky a vajíčka jsou prostě favorit 😍. Nejradši je mám „ve stylu Whole30″(viz fotky). Jen samé dobré věci a pro někoho možná trošku mišmaš, ale mě ta pestrost baví.

Když jsem doma, tak míchačky na ghíčku, do práce omeleta nebo uvařená, slavnostně do skla a nebo vejce benedikt. Pokud chcete inspiraci na IG mám asi nejvíc snídaňových fotek. Trochu na jedno brdo, ale mě ty snídaně prostě baví:).

Recept by asi byl trošku úlet, ale možná se bude hodit pár zajímavostí o vejcích. Že jsou skvělým zdrojem bílkovin asi nikoho nepřekvapí, ale obsah peptinů snižujících krevní tlak už není tak známý. Obsahují vitamíny skupiny A(imunita), B, C, D (1/10 DDD),E, K….jeden kus obsahuje cca 5% denní dávky vápníku (hecnete 20 vajec?😂). A takovým posledním bodem je, že mají přiznivý vliv na lidskou paměť.

Snad vás ta fakt moc neuspala. Třeba jste se dozvěděli něco nového:). No a teď si uděláme výlet do dětství.

2. Domácí pribináček

Tohle je fakt láska. Dojít si do krámu pro pramen zdraví z Posázaví stojí víc práce, že ho vyrobit doma. Když se chci rozmazlit přidám horké jahody s chia semínky, ořechové máslo a oříšky na ozdobu.

A teď to kouzlo. Recept: Potřebujete jen 200ml smetany ke šlehání a 400g tučného tvarohu. Smetanu vyšlehám do tuha a pomalu zašlehám tvaroh. Pokud seženete někde farmářský tvaroh, tak obr doporučení. Výsledek je pak o level výš. Vytunit můžete základ vanilkou, raw kakam (znovu a pořád – Granko vážně není kakao :)) a určitě najdete dalších x vychytávek. A budu moc ráda, když se podělíte.

A teď pro někoho trochu divná snídaně.

3. Snídaňové obložené polévky

Další objev z Whole30. Polévka k snídani. Ze základky si pamatuju, že pár odvážlivců snídalo „vývar“ z automatu na „kafe“. Tak to není, to co bych ráda doporučila :D. Hovězí vývar s masem, vejce a třeba avokádem nebo zeleninové polévky se slaninou/prosciuttem/šunkou i ráno až překvapivě sedly. Moc si to nedovedu představit v létě třeba teda :D, ale když se na vás něco poleze, tak s troškou chilli, lepší než zobat prášky:).

Nemohla jsem se rozhodnout, která snídaňová buchta u mě vede. Mugcake je fajn, ale je až v těsném závěsu za perníkem, brownies a nakonec vítězem – makovcem.

4. Makovec

Základem je cuketa. Už to je dobrej základ. Cuketu bych nejradši přidávala úplně všude. Původní recept je stránky Paleosnadno, kam chodím fakt ráda na kukačku pro inspiraci.

Recept: 1 střední cuketa (250g), 2 vejce, 100g mletého máku, 30g mletého kokosu, 30g mandlové mouky, lžička prášku do pečiva, 30g erythritolu/xylitolu nebo jiné dle chuti a preferencí. Postup: Umixujeme cuketu a vejce. Opatrně přidám zbytek surovin – už nemixovat. Těsto nalijeme do formy a pečeme cca 30 min. na 180 stupňů. Po upečení nechám vychladnout a potřu tvarohem (250g tučného) smíchaným se lžicí chia semínek, citronovou kúrou a lžicí sladidla (jako v těstu).

A možná by se hodilo něco pro lenochy a taky na cesty.

5. Beetroot smoothie bowl

Nejsem ani trošku zastánce smoothies. Mám po nich v cuku letu hlad, ale tohle je malá výjimka. Ač název zní docela exoticky, ale nenechte se zmást, nejde o žádnou exotiku, ale snídaňovou dobrotu z řepy. Červenou řepu většinou vařím a loupu doma, ale pokud si chcete ušetřit práci, tak není problém sehnat už uvařenou řepu (500g kolem 30kč v oddělení ovoce a zeleniny).

Recept: Do mixéru hoďte 150g oloupené a na kostky nakrájené řepy, 40g lesního ovoce (mám mražené z Lidlu), pak přidejte 15g chia semínek, 150ml kokosového mléka a 10g kokosu. Po rozmixování přidávám ještě drcené kakaové boby a co mám zrovna po ruce.

No a máme tu šestou snídani a zároveň moji srdcovku. Ikdyž to jsou vlastně všechny:)….

6. Granola

Skvělá chuť, křupavé oříšky a provoněný celý byt. Vždycky mám co dělat, abych ji nechala vychladnout chudinku :). Vlastně ne, já jsem ta chudinka, protože to čekání než vychladne, trvá věčně. A taky se o ni nerada dělím :D, ale patří mezi oblíbené jedlé dárky. Dle sezóny můžete měnit koření a poměry oříšků a jen tak vás nepřestane bavit. Jenom bacha, ztrácí se :).

Recept: 100g mletého kokosu, 50 g mletých ořechů, 150g semínek (mix dýňových, slunečnicových, konopných,…); 200g ořechů (mix vlašáků, mandlí, lískáčů,….,3 bílky, 3 lžíce kokosového oleje, 50g nasemané vysokoprocentní čokolády, 2 lžíce raw kakaa, trocha himilájské soli. Ropustíme olej a smícháme s mletými ořechy a kokose. Lehce (!!!) našleháme bílky a smícháme s mletými ořechy. Při dáme vše mimo kakaa. Rozprostřeme směs na plech a pečeme 150 stupňů asi 30 minut. Dost záleží na troubě. Do teplé granoly přidáme kakao a necháme vychladnout. Skladuji ve skleněné dóze.

Super je se skyrem, zakyskou nebo třeba s mandlovým mlékem. Při posledním peçení jsem ji zalila domácí čokoládou a vznikla dárková čokoška. A prý pecka.

Granolu můžete obměňovat. Ubrat kakao a dát perníkové koření nebo mrazem sušené ovoce….fantazii se meze nekladou.

Tak a to by pro dnešek stačilo. Budu ráda, pokud něco zkusíte. Hrozně mě baví fotky vašich výtvorů 😍, tak se budu těšit. A když přidáte na IG hashtag #fitfastfoodsandy tak budu. Ít ještě větsí radost :).

Tak zase příště, A.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.