Tenhle recept jsem vůbec nechtěla házet na blog. Jednak je v různých úpravách asi milionkrát ve všech facebookových skupinách zaměřených na nízkosacharidové stravování a nepřišel mi zas tak zajímavý.
Ale vzhledem k tomu, že jsem si hned u prvního pokusu recept upravila a neustále dohledávám fotku z příběhu z Instagramu, kde jste si recept přáli, rozhodla jsem se ulehčit si práci a trošku vás pošťouchnout, pokud jste váhali nad tím, jestli se do receptu pustit. Mýlila jsem se, stojí za to, aby tu byl.
Nebudeme si namlouvat, že nepoznáte rozdíl mezi těmito koláči a klasickými kynutými. Poznáte. Ale rozhodně nebudete litovat těch pár minut, které pro koláčky obětujete. A další a další a další … 🙂
Spíš budete muset všem vysvětlovat, že jsou za odměnu a máte i jiné zájmy, než každý den stát u trouby a péct koláče. Ale pokud vás to bude naplňovat, nepochybuju, že to vaše okolí ocení. Takže alespoň jednou jim dejte šanci. Jsou naprosto výborný a fakt si pochutnáte. A samozřejmě mi dejte vědět, jak jste si pochutnali :))
Koláče bez mouky a cukru
Suroviny na těsto (5 koláčků):
- 1 tradiční tvaroh (ten z alobalu, 2,5% tuku)
- 2 vejce
- 40g mandlové mouky (nebo pomletých loupaných mandlí – najemno)
- 20g zlatého lněného semínka – mletého
- lžička prášku do pečiva
Na náplň:
- 125g tvarohu (může být stejný nebo ve vaničce, je to jedno)
- ovoce dle chuti (1/2 hrsti na každý koláček)
- sladidlo dle chuti
- kokos nebo oříšky na posypání
Postup: Smícháme suroviny na těsto, necháme 5 minut odpočinout. Vytvarujeme 5 koleček s trošku vyvýšenými okraji (taková vychytávka, dnem skleničky jednoduše vytvoříte prostor na náplň). Tvaroh na náplň ochutíme sladidlem a naplníme do koláčků, dále nasypeme ovoce a nakonec kokosem nebo oříšky (když vynecháte nic se nestane, výborný budou i tak). Pečeme 35 minut na 185 stupňů.
Dobrou chuť.
Nutriční hodnoty (1 koláček): 209 kcal, 17g bílkovin, 8g sacharidů, 12g tuku (použito 25g ovoce do každého koláčku a v hodnotách jsou započítané meruňky a na náplň jsem použila tradiční tvaroh)


