Než se stihnete vyděsit a nedočíst se ani k receptu, tak bych chtěla obhájit obě hlavní suroviny. Setkala jsem se s tím, že spousta lidí nezná quinou. Já jsem jí poznala asi díky knížce Sladký život bez cukru od Sarah Wilson a zamilovala jsem si ji. Možná quinou znáte spíš pod názven Merlík čínský a nebo taky ne 😀
Quinoa je považována za superpotravinu, díky super nutriční hodnotě. Ale nemám moc ráda tohle škatulkování na superpotraviny. Ale zpátky k faktům, obsahuje komplexní sacharidy, vyšším obsah bílkovin a příznivé spektrum tuků … dál se může pochlubit také obsahem vápníku, hořčíku, železa, zinku, měďi, vitamínů skupiny B, céčkem, vitamínem E a dalšími látkami. Pokud by vás to zajímalo víc o quinoe, tak si pogooglete :).
Co se týče nutričních hodnot (na 100g): 1432Kj – 15g bílkovin, 58g sacharidů a 5g tuků.
No a cuketu asi všichni známe. Já ji mám asi nejradši mladou, syrovou a snad ke každému jídlu. Díky neutrální chuti ji často přidávám do různých jídel kvůli objemu. Ze stejného důvodu se nachází i v téhle kaši.
Recept:
- 40g quinoi (v syrovém stavu)
- 200g najemno nastrouhané cukety
- 50g švestek
- 25g proteinového prášku
- lžíce kakaa, lžička skořice
- na ozdobení: lžíce domácího proteinového máslíčka, máta a kostička 85 % čokolády
Postup: Quinou uvaříme podle návodu na obalu. Do hotové quinoi přidáme cuketu a necháme chvilku společně podusit. Můžete přidat trošku vody. Když je cuketa změklá a quinoa uvařená, tak hrnec odstavíme a do kaše proteinový prášek, kakao a skořici. Pokud to na vás je málo sladké, tak můžete dosladit podle sebe čím máte rádi. V misce jsem kaši dozdobila švestkami, máslíčkem a čokoládou.

Pokud kaši vyzkoušíte, tak budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak vám chutnala, protože já jsem byla fakt překvapená skvělou chutí. Ale mě chutná povětšinou všechno co si udělám :D, tak to má malou vypovídací hodnotu. Tak se těším na vaše reakce.
Dobrou chuť a ahoj…..Andy