Výborný chléb bez mouky

Poslední dobou jsem obdržela na Facebooku zprávy typu, že byste chtěli tip, čím nahradit pečivo. U mě není pečivo žádnou nutností a už jsem si na něj poměrně odvykla, ale občas přijde chvíle, kdy dostanu chuť na chléb s pažitkovo-tvarohovou pomazánkou nebo máslem a strouhaným sýrem. A zrovna tyhle kombinace se bez chleba vytvářejí poměrně špatně :).

Vyzkoušela jsem poměrně hodně variant nízkosacharidového pečiva, ale tenhle chleba je za mě úplně nejlepší. Inspiraci jsem našla ve skupince Nízkosacharidové stravování pro zdraví a hubnutí. Díky tomu, že jsem neměla doma suroviny, které byly uvedeny v receptu, vznikla tato alternativní verze, ze které jsem opravdu nadšená. I můj manžel zhodnotil, že toto je nejlepší nízkosacharidové pečivo, které jsem pekla. Ostatní varianty ho moc neoslovily a přiznám se, že mě také ne natolik, abych je pekla znovu.

V receptu se nachází bramborová vláknina – bála jsem se, že budu mít problém ji sehnat, ale v téměř každé zdravé výživě ji seženete kolem 40 kč za 150 g. Více fotek doplním hned, jak budu péct další bochník, protože tento byl hnedka pryč.

Domácí chléb bez mouky

  • 300 g hrudkovitého tvarohu
  • 200 g riccoty
  • 4 vajíčka
  • 75 g bramborové vlákniny
  • 40 g psyllia
  • 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
  • 80 vařící vody
  • lžíce octa
  • sůl, kmín

Postup: Oddělíme žloutky od bílků. Bílky lehce vyšleháme (nemusí být do tuha). Žloutky smícháme se solí a kmínem, přidáme tvaroh a riccotu a řádně zamícháme. Ve druhé misce smícháme bramborovou vlákninu, psyllium a prášek do pečiva. Obě směsi smícháme a přidádáme vodu a ocet. Nakonec vmícháme vyšlehané bílky. Těsto necháme 30 minut odpočinout. Poté vytvarujeme bochník, který obalíme v trošce bramborové vlákniny. Vytvoříme zářezy a pečeme na 160 stupňů cca 75 minut.

Dobrou chuť a budu se těšit na vaše výtvory. Můžete mi je posílat na Facebooku nebo na Instagramu označit hashtagem #FitfastfoodsAndy

  adina_landgraf

  Fit Fastfood s Andy

 

One thought on “Výborný chléb bez mouky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.