Poslední dobou jsem obdržela na Facebooku zprávy typu, že byste chtěli tip, čím nahradit pečivo. U mě není pečivo žádnou nutností a už jsem si na něj poměrně odvykla, ale občas přijde chvíle, kdy dostanu chuť na chléb s pažitkovo-tvarohovou pomazánkou nebo máslem a strouhaným sýrem. A zrovna tyhle kombinace se bez chleba vytvářejí poměrně špatně :).
Vyzkoušela jsem poměrně hodně variant nízkosacharidového pečiva, ale tenhle chleba je za mě úplně nejlepší. Inspiraci jsem našla ve skupince Nízkosacharidové stravování pro zdraví a hubnutí. Díky tomu, že jsem neměla doma suroviny, které byly uvedeny v receptu, vznikla tato alternativní verze, ze které jsem opravdu nadšená. I můj manžel zhodnotil, že toto je nejlepší nízkosacharidové pečivo, které jsem pekla. Ostatní varianty ho moc neoslovily a přiznám se, že mě také ne natolik, abych je pekla znovu.
V receptu se nachází bramborová vláknina – bála jsem se, že budu mít problém ji sehnat, ale v téměř každé zdravé výživě ji seženete kolem 40 kč za 150 g. Více fotek doplním hned, jak budu péct další bochník, protože tento byl hnedka pryč.
Domácí chléb bez mouky
- 300 g hrudkovitého tvarohu
- 200 g riccoty
- 4 vajíčka
- 75 g bramborové vlákniny
- 40 g psyllia
- 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů
- 80 vařící vody
- lžíce octa
- sůl, kmín
Postup: Oddělíme žloutky od bílků. Bílky lehce vyšleháme (nemusí být do tuha). Žloutky smícháme se solí a kmínem, přidáme tvaroh a riccotu a řádně zamícháme. Ve druhé misce smícháme bramborovou vlákninu, psyllium a prášek do pečiva. Obě směsi smícháme a přidádáme vodu a ocet. Nakonec vmícháme vyšlehané bílky. Těsto necháme 30 minut odpočinout. Poté vytvarujeme bochník, který obalíme v trošce bramborové vlákniny. Vytvoříme zářezy a pečeme na 160 stupňů cca 75 minut.
Dobrou chuť a budu se těšit na vaše výtvory. Můžete mi je posílat na Facebooku nebo na Instagramu označit hashtagem #FitfastfoodsAndy
One thought on “Výborný chléb bez mouky”