Lowcarb strouhaný koláč

Pokud mě sledujete na Instagramu, tak jste si mohli všimnout nové rubriky – dezerty na víkend. Každý víkend (zpravidla již v pátek) se můžete těšit na nové recepty na zdravější varianty dezertů. Tento týden jsem si pro vás připravila strouhaný koláč, který jsem neměla roky a byla jsem zvědavá, jestli nám varianta bez mouky a cukru bude chutnat.

A musím říct, že koláč je výborný a naprosto doporučuji ho vyzkoušet! Koláč se skládá ze spodní vrstvy, tvarohového krému a křupavé strouhané vrstvy. Navíc jsem ještě posypala krém mraženým lesním ovocem a je to vážně dobrota.

Strouhaný lowcarb koláč

Suroviny na těsto

  • 150 g mletých ořechů či ořechové mouky (dala jsem 50 g kokosové mouky, 50 g lískooříškové mouky a 50 g mandlové mouky
  • 3 žloutky
  • 100 g kokosového oleje
  • lžička sody bikarbony
  • 30 g kakaa
  • oblíbené sladidlo (já jsem použila 3 lžíce Xylitolu)

Suroviny na krém

  • 250 g tučného tvarohu
  • 250 g skyru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g lesního ovoce (nemusí být)
  • případně oblíbené sladidlo (nedávála jsem žádné)

Postup:

Všechny suroviny na těsto smícháme, aby vzniklo kompaktní těsto. Těsto by mělo dobře držet tvar a být mírně lepivé. Zabalíme jej do potravinové fólie a necháme cca 30-60 minut v lednici odpočinou. Mezitím si vyšleháme smetanu, do vyšlehané smetany zašleleháme tvaroh, skyr a případné sladidlo. Po 30-60 minutách vyndáme těsto z lednice a rozdělíme jej na dva díly. První část nastrouháme do formy a mírně lžící stlačíme, čímž nám vznikne souvislá vrstva. Na tuto vrstvu navrstvíme krém, posypeme lesním ovocem a nakonec nastrouháme druhou část těsta. Použila jsem dortovou formu o velikosti 24 cm. Pečeme 30 minut na 180 stupňů.

Dobrou chuť a budu se těšit na vaše výtvory. Můžete mi je posílat na Facebooku nebo na Instagramu označit hashtagem #FitfastfoodsAndy

  adina_landgraf

  Fit Fastfood s Andy

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.