Pokud mě sledujete na Instagramu, tak jste si mohli všimnout nové rubriky – dezerty na víkend. Každý víkend (zpravidla již v pátek) se můžete těšit na nové recepty na zdravější varianty dezertů. Tento týden jsem si pro vás připravila strouhaný koláč, který jsem neměla roky a byla jsem zvědavá, jestli nám varianta bez mouky a cukru bude chutnat.
A musím říct, že koláč je výborný a naprosto doporučuji ho vyzkoušet! Koláč se skládá ze spodní vrstvy, tvarohového krému a křupavé strouhané vrstvy. Navíc jsem ještě posypala krém mraženým lesním ovocem a je to vážně dobrota.
Strouhaný lowcarb koláč
Suroviny na těsto
- 150 g mletých ořechů či ořechové mouky (dala jsem 50 g kokosové mouky, 50 g lískooříškové mouky a 50 g mandlové mouky
- 3 žloutky
- 100 g kokosového oleje
- lžička sody bikarbony
- 30 g kakaa
- oblíbené sladidlo (já jsem použila 3 lžíce Xylitolu)
Suroviny na krém
- 250 g tučného tvarohu
- 250 g skyru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g lesního ovoce (nemusí být)
- případně oblíbené sladidlo (nedávála jsem žádné)
Postup:
Všechny suroviny na těsto smícháme, aby vzniklo kompaktní těsto. Těsto by mělo dobře držet tvar a být mírně lepivé. Zabalíme jej do potravinové fólie a necháme cca 30-60 minut v lednici odpočinou. Mezitím si vyšleháme smetanu, do vyšlehané smetany zašleleháme tvaroh, skyr a případné sladidlo. Po 30-60 minutách vyndáme těsto z lednice a rozdělíme jej na dva díly. První část nastrouháme do formy a mírně lžící stlačíme, čímž nám vznikne souvislá vrstva. Na tuto vrstvu navrstvíme krém, posypeme lesním ovocem a nakonec nastrouháme druhou část těsta. Použila jsem dortovou formu o velikosti 24 cm. Pečeme 30 minut na 180 stupňů.
Dobrou chuť a budu se těšit na vaše výtvory. Můžete mi je posílat na Facebooku nebo na Instagramu označit hashtagem #FitfastfoodsAndy