Když jsem poprvé narazila na neprůstřelnou kávu, pomyslela jsem si, že jen šílenec toto může pít. A vlastně mi to přišlo jako totální degradování kávy. A ani ve snu by mě nenapadlo, že bude patřit k jedné z mých nejoblíbenějších variant přípravy kávy.
Překvapilo mě, že spousta lidí, jak v mém okolí, na Facebooku či Instagramu, vůbec neměla tušení, co neprůstřelná káva je. Tak sem se rozhodla napsat tento článek, aby jste byli zase o něco chytřejší a neodbyla jsem vás jen pouhým strohým vysvětlením. Neprůstřelná káva – neboli Bulletproof coffee je ve skutečnosti součástí neprůstřelné diety – Bulletproof Diet. Tato dieta je zaměřená na likvidaci zánětu v těle, snížení váhy a další zdravotní benefity. Důraz je zde kladen na vysokou kvalitu potravin. Díky bohatému složení je při této dietě podávána k snídani právě neprůstřelná káva. Pokud by vás zajímalo více informací o neprůstřelné dietě, mrkněte zde.
První kdo přišel s neprůstřelnou kávou byl američan Dave Asprey v roce 2009, který na svém blogu publikoval recept na tento nápoj na základě vlastních experimentů, nechal se při tom inspirovat čajem s jačím máslem, který ochutnal v Tibetu.
Pořád jsme si, ale neřekli, co to vlastně ta neprůstřelná káva je. Jedná se o kávu s máslem a kokosovým olejem. To je takový základ a pak je zde ještě spousta možností, jak kávu vylepšit. Pokud vám tato kombinace nepřijde nijak lahodná, tak se vůbec nedivím. Měla jsem to stejně, ale určitě ji alespoň jednou v životě kávu vyzkoušejte a udělejte si vlastní názor.
Pokud budete projíždět internet naleznete nespočet článků, které vám budou neprůstřelnou kávu vychvalovat až do nebe a naopak spoustu článků, podle kterých je téměř zdraví nebezpečná. V poslední době je velmi populární použítí mezi sportovci. Sama mám zkušenost z posledního běhu. Cca hodinu před vyběhnutím jsem kávu dopila a můžu říct, že takto stabilní energii sem při běhu zatím neměla. Po celý běh (27km) jsem neměla potřebu doplňovat cukry a běželo se mi po kávě opravdu dobře. Ale to je moje osobní zkušenost, určitě se najdou lidé, kterým to vyhovovat nebude. Každý si musí vyzkoušet sám.
Jak neprůstřelnou kávu připravit? Je to úplně jednoduché.
Na přípravu potřebujeme:
- 200 ml kvalitní kávy (esspresso + voda, french press, moka konvička….)
- velkou lžíci kokosového oleje
- velkou lžíci másla
- skořici, nepražené kakao, vysokoprocentní čokoládu, vanilkový lusk
Příprava je jednoduchá kávu, olej a máslo společně vyšleháme – buď pomocí mixéru, blenderu nebo ručním pěničem mléka. Káva vytvoří příjemnou pěnovou konzistenci. Nakonec přidáme skořici (nebo jiné ochucovadlo).
Já osobně jsem z neprůstřelné kávy nadšená, hrozně mi chutná (připomíná mi lepší lattéčko) a je opravdu sytá. Nepouštěla bych se do ní jako do hubnoucí berličky, ale jako součást smysluplného zdravého jídelníčku.
Až vyzkoušíte, určitě mi nezapomeňte dát vědět, jak vám chutnala!! :)))