Většinou mám takový rituál, než vůbec vystavím fotku na Instagram nebo přidáme recept sem či na Facebook, obešlu fotkama své kamarádky a radím se s nimi. Holky jsou úžasné, že trpělivě hodnotí všechny mé pokusy a pomáhají vychytávat mouchy. Tentokrát jsem téměř od všech dostala odpověd, že bagel vůbec neznají. To mě hrozně překvapilo, ale pak jsem si uvědomila, že vlastně znám bagel jen díky Starbucks a nikde jinde jsem ho snad v ČR nepotkala, ale dost bych to přisuzovala i tomu, že Jičín je prostě maličké město. Tak mi pak schválně dejte vědět, jestli bagely znáte, kupujete a případně se těším na tipy na netradiční náplně.
Tak si pojďme říct něco o „klasickém bagelu“ ať jsme všichni o trošku chytřejší :).
Bagel je pečivo z pšeničné, žitné či jiné mouky (může být i celozrnná). Je tvarovaný do podoby prstence o velikosti cca dlaně. Z těsta vytvořený bagel se nejprve na krátkou dobu vloží do vroucí vody a teprve poté se peče. Bagel by měl mít krásně křupavou kůrku, která je posypaná hrubozrnou solí, mákem, sezamem či lněným semínkem.
Nejoblíbenější jsou bagely v USA, Kanadě a Velké Británii, kde je seženete v každém supermarketu a zejména v oblastech, kde je značný počet židovského obyvatelstva. Hodně lidí považuje bagel za typicky americké pečivo, ale právě do Ameriky jej přinesli polští Židé.


Tak doufám, že jste se něco nového dozvěděli a teď se vrhneme na recept, který nebude úplně podle tradiční receptury, je hodně odlehčený a nechala jsem inspirovat jedním zahraničním blogem, který jsem nalezla na Pinterestu. Recept jsem nakonec upravila tak, že s původním receptem má společný pouze řecký jogurt :). Upustila jsem od vaření ve vodě (to zkusím příště) a povedly se na jedničku.
Bagely
- 1 hrnek mouky (použila jsem směs pohankové a špaldové mouky)
- 1,5 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- lžička soli
- 1 střední vejce + na potření
- 140 g řecký jogurt Milko bez tuku
- na posyp: hrubozrnná sůl, mák, sezam, lněné semínko…
Postup: Všechno smícháme a vytvoříme 6 stejných bochánků. Nejprve sem zkoušela vyválet „hady“ a spojovat je, ale daleko jednodušší je udělat do bochánku otvor a vytvarovat bagel tímto způsobem, ale to už si můžete pohrát. Bagely potřeme vajíčkem a posypeme oblíbeným posypem (nebo taky všemi). Pečeme na 175 stupňů asi 20 minut, dokud nezezlátnou. Necháme zchladnout na utěrce, která vsákne přebytečnou vlhkost.
Dobrou chuť.