Taky si nedovedete představit Vánoce bez vánočky? Nejlepší dělá moje babička, poctivou z domácích surovin a másla. Každý rok se nemůžu dočkat, až si kousek dám. Loni jsem pekla vánočku z tvarohu (na Facebooku můžete mrknout do fotek, je tam i recept), letos jsem se snažila, aby moje vánočka byla co nejvíc podobná té, kterou dělá babička. Na Vánoce ji upeču znovu a sem zvědavá, co na ni babička řekne.
Z výsledku jsem byla nadšená, vánočka je úžasně vláčná a rozplývá se na jazyku. Vánoce jsou pro mě časem návratu do dětství, krásných vzpomínek a pohádek. Na Vánoce se snažím, aby mé zdravější verze receptů nepostrádali typickou chuť a vůni Vánoc. Sami posuďte, jak se mi to povedlo.
Ingredience na jednu vánočku (12 porcí)
- 220 g špaldové mouky (dala jsem půl na půl celozrnnou jemně mletou a hladkou)
- 20 g kokosu
- 30 g proteinového prášku bez příchuti (není nutný, případně přidejte stejné množství mouky
- 50 g másla
- 50 g třtinového cukru
- špetka vanilky/půl sáčku vanilkového cukru/vanilkové aroma
- kůra z 1/4 chemicky neošetřeného citronu
- 125 ml vlažného mléka (může být i rostlinné)
- 1 vejce do těsta + 1 na potření
- 18 g čerstvého droždí
- hrst rozinek/nebo kustovnice
- hrst mandlových plátků mandlí
- špetka soli
Postup
Asi hodinu před tím, než se pustíte do pečení vyndejte z lednice vejce, mléko i máslo, aby suroviny získaly pokojovou teplotu. Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka dáme lžičku cukru a droždí a důkladně promícháme, aby se droždí zcela rozpustilo. Kvásek necháme na teplém místě vzejít asi 10-15 minut, poznáte to tak, že se začnou tvořit bubliny, jak kvásek začne pracovat.
Smícháme obě mouky, kokos a protein a důkladně promícháme. Uděláme do mouky důlek, vlijeme kvásek, přidáme vejce, povolené na menší kostky nakrájené máslo a cukr. Ke směsi přidáme ještě vanilku, špetku soli a citronovou kúru. Těsto pořádně uhněteme a zpracujeme, do zpracovaného těsta přidáme rozinky a necháme cca 2-3 hodiny kynout (i podle toho kolik máte času).
Těsto si rozdělíme na 9 částí. Vyválíme stejně dlouhé prameny. Spodní část vánočky pleteme ze 4 pramenů, střed ze 3 a navrch dáme 2 smotané prameny. Vánočku zpevníme špejlemi, aby se nám nerozjela. Ještě necháme na plechu vánočku 30 minut kynout. Poté ji pomažeme vajíčkem a posypeme mandlovými plátky.
Pečeme na 175 stupňů cca 45 minut (kdyby se vám zdálo, že moc rychle hnědne, přikryjte ji alobalem).
Po vychladnutí stačí už jen nakrájet a servírovat.
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Energetická hodnota: 165 kcal/735 kJ
- Bílkoviny: 6 g
- Sacharidy: 21 g
- Tuky: 6, 5 g
- Vláknina: 3 g