Špaldová vánočka

Taky si nedovedete představit Vánoce bez vánočky? Nejlepší dělá moje babička, poctivou z domácích surovin a másla. Každý rok se nemůžu dočkat, až si kousek dám. Loni jsem pekla vánočku z tvarohu (na Facebooku můžete mrknout do fotek, je tam i recept), letos jsem se snažila, aby moje vánočka byla co nejvíc podobná té, kterou dělá babička. Na Vánoce ji upeču znovu a sem zvědavá, co na ni babička řekne.

Z výsledku jsem byla nadšená, vánočka je úžasně vláčná a rozplývá se na jazyku. Vánoce jsou pro mě časem návratu do dětství, krásných vzpomínek a pohádek. Na Vánoce se snažím, aby mé zdravější verze receptů nepostrádali typickou chuť a vůni Vánoc. Sami posuďte, jak se mi to povedlo.

Ingredience na jednu vánočku (12 porcí)

  • 220 g špaldové mouky (dala jsem půl na půl celozrnnou jemně mletou a hladkou)
  • 20 g kokosu
  • 30 g proteinového prášku bez příchuti (není nutný, případně přidejte stejné množství mouky
  • 50 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • špetka vanilky/půl sáčku vanilkového cukru/vanilkové aroma
  • kůra z 1/4 chemicky neošetřeného citronu
  • 125 ml vlažného mléka (může být i rostlinné)
  • 1 vejce do těsta + 1 na potření
  • 18 g čerstvého droždí
  • hrst rozinek/nebo kustovnice
  • hrst mandlových plátků mandlí
  • špetka soli

Postup

Asi hodinu před tím, než se pustíte do pečení vyndejte z lednice vejce, mléko i máslo, aby suroviny získaly pokojovou teplotu. Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka dáme lžičku cukru a droždí a důkladně promícháme, aby se droždí zcela rozpustilo. Kvásek necháme na teplém místě vzejít asi 10-15 minut, poznáte to tak, že se začnou tvořit bubliny, jak kvásek začne pracovat.

Smícháme obě mouky, kokos a protein a důkladně promícháme. Uděláme do mouky důlek, vlijeme kvásek, přidáme vejce, povolené na menší kostky nakrájené máslo a cukr. Ke směsi přidáme ještě vanilku, špetku soli a citronovou kúru. Těsto pořádně uhněteme a zpracujeme, do zpracovaného těsta přidáme rozinky a necháme cca 2-3 hodiny kynout (i podle toho kolik máte času).

Těsto si rozdělíme na 9 částí. Vyválíme stejně dlouhé prameny. Spodní část vánočky pleteme ze 4 pramenů, střed ze 3 a navrch dáme 2 smotané prameny. Vánočku zpevníme špejlemi, aby se nám nerozjela. Ještě necháme na plechu vánočku 30 minut kynout. Poté ji pomažeme vajíčkem a posypeme mandlovými plátky.

Pečeme na 175 stupňů cca 45 minut (kdyby se vám zdálo, že moc rychle hnědne, přikryjte ji alobalem).

Po vychladnutí stačí už jen nakrájet a servírovat.


Nutriční hodnoty na 1 porci:

Energetická hodnota: 165 kcal/735 kJ

  • Bílkoviny: 6 g
  • Sacharidy: 21 g
  • Tuky: 6, 5 g
  • Vláknina: 3 g

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*