Fit vánoční cukroví – 5 druhů

A je to tady, Vánoce jsou za dveřmi, taky se tak těšíte? Venku to sice vypadá tak všelijak, ale třeba to nakonec vyjde a budou bílé Vánoce. Už jsem několikrát slyšela, že jednou z největších odreagovávaček je hnětení těsta, když to teď tak píšu tak mi to přijde hrozně ujetý, ale musím to opravdu potvrdit. Díky zkouškám a psaní diplomky jsem letos pekla tak trochu v poklusu, takže pokud nemáte času na zbyt, tak tohle dnešní recepty jsou přímo pro vás. Ne, vážně pečení nemusí zabrat celý víkend, teda pokud neplánujete udělat zdravé Vánoce celé rodině, ale pokud chcete, brànit vám rozhodně nebudu a vaše rodina bude jistě nadšená. Nicméně já peču od každého druhu letos jednu dávku a to nám stačí, největší radost mám stejně z toho pečení.

Původně jsem letos pečení úplně vynechat, ale co by to bylo za vánoční atmosféru bez pálení vonných františků, povinného vánočního úklidu a mouky úplně všude po pečení cukroví. Všichni to známe, prostě to k Vánocům patří. Tak i pokud toho máte nad hlavu, zpomalte, udělejte si skvělé zdravé vanilkové rohlíčky nebo jiný z mých receptů, perfektně se odreagujete a ješte si pochutnáte:).

P.S. Ještě těsně před Vánoci chystám raw nepečené cukroví, tak sledujte na Facebooku mou stránku, ať vám to neunikne. A samozřejmě nebude chybět zdravý vánoční salát :). Kalorické hodnoty jsem cukroví tentokrát nepočítala záměrně, protože o tom Vánoce přece nejsou. Takže si užijeme vše s mírou a bez výčitek:). Mám pro vás připravených pět druhů cukroví, tak doufám, že si pochutnáte stejně jako my. Užívejte si předvánoční čas a pohodu :).

Vanilkové rohlíčky 

  • 100 g kokosového mléka z plechovky
  • 70 g kešu másla (může být i mandlové nebo arašídové)
  • 200 g pohankové mouky + na vál
  • dle chuti – vanilkové flavdrops, pravá vanilka, vanilkový cukr, vanilkové aroma

Postup: Mírně zahřejeme kokosové mléko, aby se rozpustilo, přidáme vanilku a případně osladíme dle chuti. Poté přidáme pohankovou mouku a ořechové máslo a vytvoříme mírně lepivé těsto. Těsto necháme v chladničce hodinu odpočinout a poté můžeme tvarovat rohlíčky a pečeme na 160 stupňů cca 8 minut, záleží jak velké rohlíčky budete tvořit. 

Jogurtové kakaové hvězdičky

  • 100 g jogurtu (nejlépe skyr)
  • 1 vejce
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 100 g pohankové mouky + na vál
  • lžička prášku do pečiva
  • 30 g másla
  • lžíce kakaači
  • flavdrops na doslazení, med či třtinový cukr (3 lžíce)

Postup: Máslo necháme povolit, dosladíme, přidáme vejce a jogurt. Ve zvláštní misce smícháme kokos, mouku, prášek do pečiva a kakao. Poté obě směsi smícháme dohromady a necháme. Těsto rozválíme asi na 3 mm a vykrajujeme hvězdičky (nebo jiné libovolné tvary). Pečeme na 170 stupňů asi 5-7 minut. 

Slepované cukroví

  • 200 g špaldové mouky
  • 100 g jogurtu (nejlépe skyr)
  • 60 g másla
  • vanilkové flavdrops či jiné oblíbené sladidlo (med, cukr, syrupy cca 2 lžíce)
  • oblíbená marmeláda

Postup: Ke změklému máslu přidáme jogurt a poté přidáme mouku. Osladíme dle chuti. Pečeme na 160 stupňů asi 10 minut. Může se stát, že se vám některé kousky nafouknou, když jsem je sundávala z plechu tak jsem je splaskla a bylo to v pohodě. Na některé jsem zapomněla, tak jsou více prostorově výrazné :), ale po slepení se přizpůsobily. Slepujeme oblíbenou marmeládou či ořechovým máslem.

Sněhové trojúhelníčky bez mouky

  • 130 g kokosové mouky + na vál
  • 45 g mandlové mouky (nebo mletých mandlí)
  • 60 g másla
  • 2 žloutky
  • flavdops nebo sladidlo dle chuti, případně med (3 lžíce)
  • lžíce citrónové šťávy (nemusí být)

Postup: Máslo se žloutky smícháme, přidáme sladidlo či med. Do směsi pomalu přidáváme kokosovou mouku a mandle, nakonec přidáme šťávu z citrónu. Hotové těsto necháme v lednici hodinu odpočinout. Pečeme cca 10 minut na 170 stupňů.

Perníčky I.

Suroviny:

  • 100 g špaldové mouky
  • odměrka proteinu
  • 25 g másla
  • 20 g medu
  • 1 vejce
  • 3 lžičky perníkového koření
  • špetka soli, špetka pepře,
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky kakaa
  • flavdrops na případné doslazení, nebo je možné přidat více medu.

Postup:

V jedné misce smícháme mouku, protein, prášek do pečiva a všechno koření. V kastrolku mírně zahřejeme máslo, aby se rozpustilo, stáhneme z plotny a vmícháme med. Směs přelijeme do směsi mouky atd. Přidáme vajíčko a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme hodinu odpočinout v ledničce a můžeme začít válet a vykrajovat.  Perníčky pečeme na 170 stupňů asi 10 minut. Můžete zdobit dle chuti, já jsem použila rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládu s troškou kokosového oleje.

Perníčky II. (hned měkké)

Suroviny:

  • 230 g celozrnné mouky ( 80 g špaldová, 100 g žitná, 50 g grahamová) + na vál,
  • 50 g másla,
  • 2 bilky + 1 zloutek (+1 vejce na potření),
  • 50 g medu,
  • 70 g melasy,
  • pul lžičky jedlé sody, špetka pepře, 2 velké lžíce perníkového koření.

Postup: Mouky prosejeme. Máslo s medem a melasou necháme rozpustit, přidáme bílky a žloutek. Ve druhé misce smícháme mouku, koření a sodu. Obě směsi smícháme a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme odpočinout asi hodinu v lednici. Pečeme na 170 stupňů asi 5-7 minut.  Ihned po vyndání z trouby jsem potírala rozšlehaným vajíčkem a po vychladnutí zdobila čokoládou. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.