Původně jsem letos pečení úplně vynechat, ale co by to bylo za vánoční atmosféru bez pálení vonných františků, povinného vánočního úklidu a mouky úplně všude po pečení cukroví. Všichni to známe, prostě to k Vánocům patří. Tak i pokud toho máte nad hlavu, zpomalte, udělejte si skvělé zdravé vanilkové rohlíčky nebo jiný z mých receptů, perfektně se odreagujete a ješte si pochutnáte:).
P.S. Ještě těsně před Vánoci chystám raw nepečené cukroví, tak sledujte na Facebooku mou stránku, ať vám to neunikne. A samozřejmě nebude chybět zdravý vánoční salát :). Kalorické hodnoty jsem cukroví tentokrát nepočítala záměrně, protože o tom Vánoce přece nejsou. Takže si užijeme vše s mírou a bez výčitek:). Mám pro vás připravených pět druhů cukroví, tak doufám, že si pochutnáte stejně jako my. Užívejte si předvánoční čas a pohodu :).
Vanilkové rohlíčky
- 100 g kokosového mléka z plechovky
- 70 g kešu másla (může být i mandlové nebo arašídové)
- 200 g pohankové mouky + na vál
- dle chuti – vanilkové flavdrops, pravá vanilka, vanilkový cukr, vanilkové aroma
Postup: Mírně zahřejeme kokosové mléko, aby se rozpustilo, přidáme vanilku a případně osladíme dle chuti. Poté přidáme pohankovou mouku a ořechové máslo a vytvoříme mírně lepivé těsto. Těsto necháme v chladničce hodinu odpočinout a poté můžeme tvarovat rohlíčky a pečeme na 160 stupňů cca 8 minut, záleží jak velké rohlíčky budete tvořit.
Jogurtové kakaové hvězdičky
- 100 g jogurtu (nejlépe skyr)
- 1 vejce
- 40 g strouhaného kokosu
- 100 g pohankové mouky + na vál
- lžička prášku do pečiva
- 30 g másla
- lžíce kakaači
- flavdrops na doslazení, med či třtinový cukr (3 lžíce)
Postup: Máslo necháme povolit, dosladíme, přidáme vejce a jogurt. Ve zvláštní misce smícháme kokos, mouku, prášek do pečiva a kakao. Poté obě směsi smícháme dohromady a necháme. Těsto rozválíme asi na 3 mm a vykrajujeme hvězdičky (nebo jiné libovolné tvary). Pečeme na 170 stupňů asi 5-7 minut.
Slepované cukroví
- 200 g špaldové mouky
- 100 g jogurtu (nejlépe skyr)
- 60 g másla
- vanilkové flavdrops či jiné oblíbené sladidlo (med, cukr, syrupy cca 2 lžíce)
- oblíbená marmeláda
Postup: Ke změklému máslu přidáme jogurt a poté přidáme mouku. Osladíme dle chuti. Pečeme na 160 stupňů asi 10 minut. Může se stát, že se vám některé kousky nafouknou, když jsem je sundávala z plechu tak jsem je splaskla a bylo to v pohodě. Na některé jsem zapomněla, tak jsou více prostorově výrazné :), ale po slepení se přizpůsobily. Slepujeme oblíbenou marmeládou či ořechovým máslem.
Sněhové trojúhelníčky bez mouky
- 130 g kokosové mouky + na vál
- 45 g mandlové mouky (nebo mletých mandlí)
- 60 g másla
- 2 žloutky
- flavdops nebo sladidlo dle chuti, případně med (3 lžíce)
- lžíce citrónové šťávy (nemusí být)
Postup: Máslo se žloutky smícháme, přidáme sladidlo či med. Do směsi pomalu přidáváme kokosovou mouku a mandle, nakonec přidáme šťávu z citrónu. Hotové těsto necháme v lednici hodinu odpočinout. Pečeme cca 10 minut na 170 stupňů.
Perníčky I.
Suroviny:
- 100 g špaldové mouky
- odměrka proteinu
- 25 g másla
- 20 g medu
- 1 vejce
- 3 lžičky perníkového koření
- špetka soli, špetka pepře,
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky kakaa
- flavdrops na případné doslazení, nebo je možné přidat více medu.
Postup:
V jedné misce smícháme mouku, protein, prášek do pečiva a všechno koření. V kastrolku mírně zahřejeme máslo, aby se rozpustilo, stáhneme z plotny a vmícháme med. Směs přelijeme do směsi mouky atd. Přidáme vajíčko a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme hodinu odpočinout v ledničce a můžeme začít válet a vykrajovat. Perníčky pečeme na 170 stupňů asi 10 minut. Můžete zdobit dle chuti, já jsem použila rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládu s troškou kokosového oleje.
Perníčky II. (hned měkké)
Suroviny:
- 230 g celozrnné mouky ( 80 g špaldová, 100 g žitná, 50 g grahamová) + na vál,
- 50 g másla,
- 2 bilky + 1 zloutek (+1 vejce na potření),
- 50 g medu,
- 70 g melasy,
- pul lžičky jedlé sody, špetka pepře, 2 velké lžíce perníkového koření.
Postup: Mouky prosejeme. Máslo s medem a melasou necháme rozpustit, přidáme bílky a žloutek. Ve druhé misce smícháme mouku, koření a sodu. Obě směsi smícháme a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme odpočinout asi hodinu v lednici. Pečeme na 170 stupňů asi 5-7 minut. Ihned po vyndání z trouby jsem potírala rozšlehaným vajíčkem a po vychladnutí zdobila čokoládou.