Ještě před 5 lety bych se burgeru vyhnula velkým obloukem, případně hledala nějakou bezmasou alternativu. Dneska to nechápu, bez masa nedám ani ránu a jednou za čas si burger dám s velkou chutí. Nemusí se jednat nutně o kalorickou bombu (ale někdy se to tak sejde :D). Základem je samozřejmě kvalitní hovězí maso, já si sama peču celozrnné špaldové bulky a pak už jen čerstvé suroviny. Řekla bych, že nic špatného v tom nenajdete a jednou za čas, za odměnu určitě doporučuji.
Burgery jsou asi moje nejčastější a nejoblíbenější ochutnávka na food festivalech (společně se zdravými dortíky) a už se nemůžu dočkat Jičínského food festivalu. Poslední burger jsme měli nedávno na Havlíkově dvoře nedaleko Sobotky, obrovské doporučení, burger výborný, maso z vlastního chovu, prostě pecka. Mrkněte na webovky – Havlíkův Dvůr. Ještě Vám o něm napíšu v dalším článku víc, ale burgery, které zde dělají jsou naprosto skvělé a dokonce si můžete vybrat verzi s houskou nebo se zeleninovým salátem.
Abych se vrátila k těm burgerům dneska Vám přidám recept na můj oblíbený farmářský burger. Miluju kombinaci červené cibulky a řepy na víně, celou kombinaci můžete ještě doladit opraženými vlašskými ořechy a to je pak totální pecka.
Farmářský burger
- 150 g kvalitního hovězího mletého masa (pro chlapy alespoň 200 g)
- půl střední červené cibule
- 100 g uvařené nebo čerstvé řepy
- 100 ml červeného vína
- 30 g farmářského sýra
- hrubozrnná hořčice
- baby špenát
- houska na burger (moji domácí najdete v následujícím příspěvku)
- sůl, pepř
Postup:
První si na trošce ghí nebo oleje orestujeme cibulku, po chvilce přidáme na menší plátky nakrájenou řepu a společně restujeme. Po chvíli restování přidáme červené víno a necháme zredukovat. Mezitím si dáme na pánev dělat maso. Než bude maso hotové, housku rozřízneme a z obou stran na pánvi opečeme. Jen co dostane houska kůrčičku, potřeme ji hrubozrnnou hořčicí na obou vnitřních stranách, poklademe špenátem, přidáme maso. Na maso navrstvíme směs z cibule a řepy a navrch dáme farmářský sýr. Přiklopíme vrchní částí bulky a spojíme špejlí nebo dřívkem na burgery.
Tak dobrou chuť