Nájezdy na zdravou výživu pořádám vcelku pravidelně (kde jsou ty časy kdy se tam nedalo platit kartou :D) a občas tam objevím něco, co běžně doma nepoužívám, nebo sem sto let (čti maximálně rok) neměla. Polentu sem koupila po shlédnutí nějakého videa od Emanuela Ridi, ale už sem se k jeho receptu nedostala. Jak to tak bývá, na polentu se zapomnělo a objevila sem ji až za nějaký čas. Na slanou variantu jsem chuť neměla a zdravý koláč je vděčná svačina, takže nápad byl na světě.
Jinak kdo nezná polentu, tak pár slov o ní. Polenta je kukuřičná kaše, v Itálii je považována za tradiční jídlo a je součástí rumunské, moldavské, srbské a chorvatské kuchyně. Na polentě je skvělé, že je bezlepková (pokud potřebujete bezlepkovou variantu koláče, vyměňte špaldovou mouku za bezlepkovou) a obsahuje vysoký podíl vlákniny. Polentu můžete připravovat na sladko i na slano, zapékat, dělat ovocné knedlíky, ale i ty klasické. Variant je spousta a určitě budou přibývat.
Tak třeba vám zrovna taky leží doma zapomenutá polenta, tak se do toho pusťte a výsledkem budete každopádně překvapeni. Tak ať se pečení povede.
Hruškový celozrnný koláč s polentou
Suroviny:
- 50 g polenty (v suchém stavu)
- 50 g špaldové celozrnné mouky
- 40 g másla/kokosového oleje/ghí
- 100 ml mléka (vody)
- 2 vejce
- vanička nízkotučného tvarohu
- 2 lžičky prášku do pečiva, skořice
- sladidlo dle chuti (2 velké lžíce medu/dávka proteinu, flavdrops…)
- 2 hrušky
- mandle
Postup: Polentu, mouku a prášek do pečiva smícháme, poté přidáme žloutky (z bílku si vyšleháme sníh), med(protein/sladidlo), tvaroh, rozpuštěný tuk, vodu a skořici a vše smícháme. Těsto nalijeme do formy (dle velikosti bude těsto vysoké, klidně můžete použít klasickou dortovku, já jsem měla menší), poklademe na plátky nakrájenými hruškami a posypeme plátky mandlí a skořicí. Pečeme na 180 stupňů cca 45 minut.
Dobrou chuť!!!
Nutriční hodnoty na 1 porci (1/8, bez použití sladidla):
Energetická hodnota: 170 kcal/ 714 kJ
- Bílkoviny: 10 g
- Sacharidy: 15 g
- Tuky: 7 g
- Vláknina: 4 g