Dneska se nebudu moc rozepisovat, cizrnu určitě všichni moc dobře znáte. Tahle bábovka vznikla vlastně jako alternativa k fazolovému brownies, které najde zde, na kterém jsem asi závislá. Celkově luštěninové dezerty mě začínají bavit čím dál víc, hlavně díky skvělým nutričním hodnotám a výborné chuti. Nemusíte se vůbec bát nějaké pachuti, vůbec není cizrna cítit. Mám pocit, že oproti ostatním úpravám luštěnin, „sladké“ varianty nenadýmají, ale možná je to tím, že v jednom kousku nenajdete plnohodnotnou porci. Spousta z vás jistě ocení, že se jedná o bezlepkový dezert a navíc neobsahuje ani laktózu.
Co se týče cizrny můžete použít i cizrnu z plechovky, ale já to nedělám. Namočit přes noc cizrnu není žádná práce a určité vás to vyjde levněji. Ale pokud si budete chtít ušetřit práci, klidně použijte cizrnu z plechovky, nálev nevylévejte, můžete ho vyšlehat do skvělé čokoládové pěny, receptů na internetu je spousta). K receptu jen dodám, že pokud nebudete chtít použít proteinový prášek, samozřejmě nemusíte, můžete jej nahradit celozrnnou moukou, ale dezert také poté dosladit, jelikož protein zde funguje i jako sladidlo.
Cizrnová bábovka
- 150 g cizrny (namočit přes noc a poté 50 minut pozvolna vařit)
- 2 vejce (žloutky zvlášť, bílky vyšlehat)
- 60 g proteinového prášku (příchuť vanilka) – můžete nahradit celozrnnou moukou
- 300 ml kokosového mléka
- 20 g kokosu
- 15 g kakao
- prášek do pečiva bez fosfátů
- sladidlo dle chuti – med, třtinový cukr, flavdrops aj. (optimální množství – 4 lžíce medu/třtinového cukru)
Postup: Uvařenou cizrnu umixujeme s kokosovým mlékem do krémové konzistence. Přidáme žloutky, protein (mouku), kokos, sladidlo. 2 lžičky prášku do pečiva. Nakonec přidáme ušlehané bílky a většinu těsta nalijeme do formy. Necháme si trošku těsta, které smícháme s kakaem a vytvoříme „mramorový“ vzor. Pečeme při 180 stupních přibližně 35 minut.
Dobrou chuť :)))
Nutriční hodnoty na 1 bábovku:
Energetická hodnota: 1123 kcal/4700 kJ
- Bílkoviny: 93 g
- Sacharidy: 101 g
- Cukry: 6 g
- Tuky: 37 g
- Vláknina: 28 g
Dobrý den, jaké prosím používáte kokosové mléko do receptu? 🙂
Dobrý den Denčo, používám své domácí kokosové mléko, které vyrábím ze 100 g kokosu a 1 litru vodu :).
Tak super! A jinak moc díky za úžasný recept, za poslední měsíc jsem pekla (i brownies) už mnohokrát 🙂