Krásnou konečně slunečnou sobotu 🙂 dnes mám pro vás recept na lehké kokosové sušenky, které dělám bez přidaného cukru nebo sladidla, mám je ráda jen takto přírodní, ale pokud jste na sladké, určitě si je přislaďte. O kokosové mouce už jsem vám psala v receptu na lehoučké muffiny s borůvkami (viz zde), kokosová mouka si získala pevné místo mezi základními surovinami, které používám, nejen díky skvělým nutričním hodnotám. Přidáním kokosové mouky do dezertů, celkově dezert odlehčíte a bude krásně nadýchaný. Jediná nevýhoda je, že není tak snadné ji v běžným obchodech sehnat.
Ale dneska jsem nechtěla mluvit o kokosové mouce, ale spíše o koření, které není tak úplné běžné a možná ani známé. Jedná se o kardamom. Kardamom je považován, po šafránu a vanilce, za třetí nejdražší koření na světě. Přiznám se, že jsem na něj narazila úplně náhodou na internetu, když jsem četla články o ajurvédě (tradiční východní lékařství) a trvalo mi, než se mi podařil sehnat. Hned napoprvé mě překvapila zajímavá a specifická chuť a vůně. Tyto sušenky chuťově zvýrazní a dodá jim šmrnc. Samozřejmě pokud nebudete chtít vyzkoušet kardamom, nemusíte ho ničím nahrazovat, je v receptu navíc. Kardamom je také známý tím, že pokud ho přidáte do jídla, zlepšuje se stravitelnost jídla.
Navíc koukněte na 10 nejvýznamnějších léčivých účinků kardamomu:
- Pomáhá ke správnému trávení, působí preventivně proti různým virům.
- Má posilující účinek na organismus a také napomáhá zklidnit bolesti revmatického původu.
- Skvěle pomáhá proti plynatosti, srdeční slabosti, při léčbě zánětů dásní a zubů.
- Působí na rychlejší léčbu kůže, i jako prevence při onemocnění dýchacích cest, astmatu a zápalu plic.
- Uleví při bolestech v krku, ledvinových a žlučníkových kamenech.
- Jako první pomoc prý působí i při hadím uštknutí a bodnutí škorpionem.
- Ověřený účinek má na zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí, ale je to i prostředek na potenci a afrodisiakum pro mužskou část populace.
- Čaj s kardamomem pomáhá také při stresu, únavě, přepracování nebo depresi.
- Semena kardamomu s medem zlepšují kvalitu zraku.
- Pomáhá i na zklidnění nervů (stačí žvýkat pár zrnek), antisepticky a k osvěžení dechu.
Myslím, že důvodů, proč kardamom vyzkoušet už jsem vám řekla dost, teď se vrátíme zpátky ke zmiňovaným sušenkám :)).
Kokosové sušenky s jahodami a kardamomem
- 150 g kokosového odpadu při výrobě kokosového mléka (nebo namočte klasicky strouhaný kokos)
- 2 vejce
- 4 lžíce kokosové mouky (lze nahradit mandlovou moukou)
- lžička prášku do pečiva
- jahody
- špetka soli, půl lžičky kardamomu
- třtinový cukr, med, sladidlo dle chuti
Postup: Smícháme veškeré suroviny kromě jahod, pokud je třeba doředíme vodou/mlékem nebo přisypeme trošku mouky. Jahody si nakrájíme na menší kostičky. Vzhledem k tomu, že těsto není tak tvárné, aby bylo možné ho vyválet válečkem a vykrajovat, použila jsem muffinové košíčky. Do košíčků jsem dala tenkou vrstvu těsta a přidala jahody. Je taky možné vytvořit kuličky a na plechu vidličkou smáčknout. Pečeme na 175 stupňů přibližně 7-10 minut do té doby, než okraje začnou zlátnout.
Nutriční hodnoty na 1 dávku (bez přislazení):
Energetická hodnota: 781 kcal/ 3280 kJ
- Bílkoviny: 22 g
- Sacharidy: 30 g
- Cukry: 9 g
- Tuky: 61 g
- Vláknina: 26 g