Zdravé krekry 3x jinak

Ač to zatím venku tak nevypadá, pomalu se nám blíží doba grilovaček, různých venkovních oslav, výletů a dovolených. Všechny tyto akce spojuje (alespoň u nás) dobré jídlo. Výhodou krekrů, které vám dneska představím je, že si je můžete udělat do zásoby.  Můžete je skladovat v uzavřené zásobě (dobu skladování ještě upřesním, až otestuji) a mít připravené pro návštěvy nebo když budete mít chuť něco malého zakousnout.

Příprava je snadná a nepotřebujete k tomu nic speciálního, takže pokud máte níže uvedené suroviny, neváhejte a pusťte se do toho. Je to trošku více práce, než koupit v marketu tyčinky nebo brambůrky, ale výsledek stojí za to. Všechny krekry jsou poměrně syté, takže nehrozí, že je zbaštíte tak snadno jako kupované. A nezapomeňte mi dát vědět, jak vám chutnaly.

Krekry z červené čočky

  • 175 g červené čočky (umeleme na mouku)
  • 1 vejce
  • lžička prášku do pečiva
  • chilli dle chuti, 2 lžičky červené papriky, 2 lžičky soli
  • 2 lžíce kvalitního oleje, 2 lžíce vody

Postup: Všechny suroviny zpracujeme v těsto, vytvoříme váleček, který zavalíme do potravinářské folie. Dáme do lednice/mrazáku a necháme zatuhnout. Po hodině krájíme na plátky a pečeme na 160 stupňů dozlatova přibližně 6 minut dle tloušťky plátků.

Jáhlové krekry s parmezánem

  • 175 g jáhel (spaříme, uvaříme, rozmixujeme)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce tymiánu
  • 1 lžíce oleje, 2 lžíce jogurtu
  • 2 lžičky soli, lžička prášku do pečiva
  • 20 g strouhaného parmezánu

Postup: Všechny ingredienci zpracujeme v těsto, pokud je třeba přidáme vodu. Těsto navrstvíme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme parmezánem a pečeme při 175 stupních přibližně 20 minut do křupava.

Špaldové makové krekry

  • 175 g špaldové mouky
  • 1 vejce
  • lžička prášku do pečiva
  • 10 g máku
  • 15 g ghí (nebo klasické máslo/olej)
  • 2 lžičky soli

Postup: Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme rozpuštěné ghí, vejce, mák a sůl. Vypracujeme hladké těsto. Pokud je potřeba přidáme mouku/vodu. Z těsta vyválíme plát, můžeme vykrajovat libovolné tvary nebo celý plát dáme péct a krekry nakrájíme po upečení. Pečeme na 175 stupňů dokud povrch nezezlátne. V případě mých tvarů to bylo přibližně 15 minut.

Tak dobrou chuť a ať se krekry povedou :))))

 

 

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*