Ač to zatím venku tak nevypadá, pomalu se nám blíží doba grilovaček, různých venkovních oslav, výletů a dovolených. Všechny tyto akce spojuje (alespoň u nás) dobré jídlo. Výhodou krekrů, které vám dneska představím je, že si je můžete udělat do zásoby. Můžete je skladovat v uzavřené zásobě (dobu skladování ještě upřesním, až otestuji) a mít připravené pro návštěvy nebo když budete mít chuť něco malého zakousnout.
Příprava je snadná a nepotřebujete k tomu nic speciálního, takže pokud máte níže uvedené suroviny, neváhejte a pusťte se do toho. Je to trošku více práce, než koupit v marketu tyčinky nebo brambůrky, ale výsledek stojí za to. Všechny krekry jsou poměrně syté, takže nehrozí, že je zbaštíte tak snadno jako kupované. A nezapomeňte mi dát vědět, jak vám chutnaly.
Krekry z červené čočky
- 175 g červené čočky (umeleme na mouku)
- 1 vejce
- lžička prášku do pečiva
- chilli dle chuti, 2 lžičky červené papriky, 2 lžičky soli
- 2 lžíce kvalitního oleje, 2 lžíce vody
Postup: Všechny suroviny zpracujeme v těsto, vytvoříme váleček, který zavalíme do potravinářské folie. Dáme do lednice/mrazáku a necháme zatuhnout. Po hodině krájíme na plátky a pečeme na 160 stupňů dozlatova přibližně 6 minut dle tloušťky plátků.
Jáhlové krekry s parmezánem
- 175 g jáhel (spaříme, uvaříme, rozmixujeme)
- 1 vejce
- 2 lžíce tymiánu
- 1 lžíce oleje, 2 lžíce jogurtu
- 2 lžičky soli, lžička prášku do pečiva
- 20 g strouhaného parmezánu
Postup: Všechny ingredienci zpracujeme v těsto, pokud je třeba přidáme vodu. Těsto navrstvíme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme parmezánem a pečeme při 175 stupních přibližně 20 minut do křupava.
Špaldové makové krekry
- 175 g špaldové mouky
- 1 vejce
- lžička prášku do pečiva
- 10 g máku
- 15 g ghí (nebo klasické máslo/olej)
- 2 lžičky soli
Postup: Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme rozpuštěné ghí, vejce, mák a sůl. Vypracujeme hladké těsto. Pokud je potřeba přidáme mouku/vodu. Z těsta vyválíme plát, můžeme vykrajovat libovolné tvary nebo celý plát dáme péct a krekry nakrájíme po upečení. Pečeme na 175 stupňů dokud povrch nezezlátne. V případě mých tvarů to bylo přibližně 15 minut.
Tak dobrou chuť a ať se krekry povedou :))))