Velikonoční mazanec

Velikonoce už sice pro mě nejsou to co bývávaly. Hrozně ráda vzpomínám na Velikonoce, když jsem byla ještě malý špunt a jezdili jsme s našima k babičce a dědovi do Krkonoš.  Museli jsme povědět nějakou básničku, říkanku nebo koledovat a za odměnu nám velikonoční zajíček poschovával po celé zahradě dobroty. Byli jsme v té době 3 vnoučata a každý jsme vyfasovali jeden proutěný košíček a vyrazili jsme hledat zajíčkovi poklady.  Když jsme vše sesbírali (a že to kolikrát dalo fušku najít pečlivě schované dobroty) sešli jsme se u společného stolu a rovným dílem si dobroty rozdělili. I díky této tradici jsem moc netrávila čas doma a Velikonoc, kdy koledníci měli štěstí a chytli mě doma, moc nebylo. Ale co si pamatuju chodilo se poměrně dost a spolužáci a kamarádi se dohodli, aby holky pořádně vyšlehali a vykoledovali si nějakou tu (ideálně tekutou) odměnu.

Jak to vidím u mladšího bráchy, tak v dnešní době popularita Velikonoc poměrně klesla a moc to nikoho nezajímá (hlavně když je volno), což mi přijde docela škoda, ale doba je holt asi taková. Ale pro mě Velikonoce jsou symbolem příchodu jara, prvních rozkvetlých stromů, barev a v neposlední řadě dobrého jídla. Postupně bych Vám ráda představila mé oblíbené velikonoční dobroty, které se snažím udělat zdravěji.

První z dobrot je velikonoční mazanec. Moje špaldovo-tvarohová verze chutnala i mému partnerovi (odpůrce všeho sladkého jak jsem již psala), což mě mile překvapilo. Pekla jsem ho už loni a moc nám chutnal, ale letos jsem snažila, aby se s těstem lépe pracovalo, tak doufám, že Vám bude chutnat :))

Velikonoční mazanec

Suroviny:

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 žloutky ( + jeden na potření)
  • 150 g polotučného tvarohu
  • 50 ml mléka
  • 20 g brusinek + 20 g goji namočených do malého panáka rumu (může být i bez rumu)
  • lžička citronové kůry, půl lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • vanilková esence, vanilkový lusk, vanilkový cukr ….
  • 40 g medu, třtinového cukru, flavdrops či jiného oblíbeného sladidla (použila jsem lžíci nasušené stévie)
  • 12 g kypřícího prášku bez fosfátů
  • 20 g mandlových plátků

Postup:

Předehřejeme si troubu na 200° C . Tvaroh utřeme s vanilkou (nebo alternativami), medem a žloutky. Mouku smícháme s kypřícím práškem. Vše spojíme dohromady, přidáme citrónovou kůru, muškátový oříšek, brusinky, goji a důkladně prohněteme. Podle potřeby a konzistence těsta přidáme mléko. Z těsta vytvoříme navlhčenýma rukama bochánek, který dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme povrch žloutkem, posypeme mandlemi a dáme péct do trouby. Pečeme cca 10 minut na 200° C a poté snížíme teplotu na 160° C a pečeme ještě cca 25 – 35 minut. Posledních 15 minut můžete mazanec z vrchu přikrýt alobalem, aby se uprostřed lépe propekl a na povrchu nečernal. Hotový mazanec zkoušíme špejlí, aby se těsto nelepilo.

Přeji dobrou chuť a pokud se do něj pustíte, budu ráda, když mi dáte vědět, jak Vám chutnal.


Nutriční hodnoty na 1 mazanec (cca 4 porce):

Energetická hodnota: 1253 kcal/5243 kJ

  • Bílkoviny: 55 g
  • Sacharidy: 190 g
  • Cukry: 62 g
  • Tuky: 22 g
  • Vláknina 22 g

4 Komentáře

  1. Nemám ho tak velký jako vy na obrázku. 🙁 Nevím čím to. Neměla jsem tvaroh, tak jsem zkusila dát mascarpone. Snad to není tím. Jsem zvědavá jaký bude chuťově.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*