V nedávné recenzi na nově otevřenou kavárnu Bond v Jičíně (článek si můžete přečíst zde) jsem psala o tartaletce, kterou jsem si dala a moc jsem nebyla spokojená, ale dostala jsem na ní hroznou chuť v nějaké svěží variantě. Nahrálo mi do karet i to, že v Lidlu zrovna měli úžasné silikonové formičky na tartaletky, takže už zbývalo jen pustit se do pečení. Jak už to tak bývá, formičky jsem uklidila a ve víru zkouškového období na ně tak trošku pozapomněla.
O pár dní déle, když se udělalo trošku pěkně jsem vyrazila poprvé omrknout zahrádku po zimě a zjistit, které rostlinky přežily. K mému velkému nadšení přežilo úplně vše a jen co jsem otevřela branku, dýchlo na mě jaro. Celé to místo má úžasné kouzlo. Zahrádku máme v malé zahrádkářské kolonii kousek za městem, je tam úžasný klid a jediná auta, která sem jezdí jsou od lidí, kteří tu také mají zahrádky, prostě balzám pro duši. Bylinek a různého koření mám na zahrádce požehnaně, ale k mým nejoblíbenějším patří citrónový tymián. Pár snítek jsem si už utrhla a než jsem dojela domů, nápad na tenhle svěží dezert byl na světě.
Suroviny na korpus na 6 ks tartaletek:
- 150 g špaldové hladké mouky
- 30 g strouhaného kokosu (můžete použít i 50 g kokosového odpadu z kokosového mléka)
- 20 g mletého lnu
- 40 g kokosového oleje
- špetka soli
- půl lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- cca 100 ml mléka (na konzistence dobře tvarovatelného těsta)
Suroviny na krém:
- 250 g tvarohu
- 150 g bílého jogurtu
- šťáva z půl citrónu
- pár snítek citrónového tymiánu (nemusí být)
- 2 lžíce rýžového syrupu (nebo třeba medu či jiného syrupu)
- 100 g šmakoun natural
Postup: Nejprve si připravíme korpusy. Všechny suroviny smícháme, aby vzniklo kompaktní těsto, které plníme do formiček. Těsto do formiček pečlivě natlačíme a dáme péct na 160 stupňů na cca 15 minut. Korpusy po vyjmutí z trouby necháme zchladnout a vyklopíme z formiček. Mezitím co nám budou chladnout korpusy, pustíme se do krému. Všechny suroviny na krém umixujeme do hladké konzistence a necháme v ledničce odpočinou asi hodinu. Poté plníme korpusy, dozdobíme tymiánem či ovocem.
Nutriční hodnoty na 1 tartaletku:
Energetická hodnota: 330kcal/1383 kJ
- Bílkoviny: 16g
- Sacharidy: 34g
- Cukry: 14g
- Tuky: 15g
- Vláknina 5g