Kokosové tartaletky s citrónovým krémem

V nedávné recenzi na nově otevřenou kavárnu Bond v Jičíně (článek si můžete přečíst zde) jsem psala o tartaletce, kterou jsem si dala a moc jsem nebyla spokojená, ale dostala jsem na ní hroznou chuť v nějaké svěží variantě. Nahrálo mi do karet i to, že v Lidlu zrovna měli úžasné silikonové formičky na tartaletky, takže už zbývalo jen pustit se do pečení. Jak už to tak bývá, formičky jsem uklidila a  ve víru zkouškového období na ně tak trošku pozapomněla.

O pár dní déle, když se udělalo trošku pěkně jsem vyrazila poprvé omrknout zahrádku po zimě a zjistit, které rostlinky přežily. K mému velkému nadšení přežilo úplně vše a jen co jsem otevřela branku, dýchlo na mě jaro. Celé to místo má úžasné kouzlo. Zahrádku máme v malé zahrádkářské kolonii kousek za městem, je tam úžasný klid a jediná auta, která sem jezdí jsou od lidí, kteří tu také mají zahrádky, prostě balzám pro duši. Bylinek a různého koření mám na zahrádce požehnaně, ale k mým nejoblíbenějším patří citrónový tymián. Pár snítek jsem si už utrhla a než jsem dojela domů, nápad na tenhle svěží dezert byl na světě.

Suroviny na korpus na 6 ks tartaletek:

  • 150 g špaldové hladké mouky
  • 30 g strouhaného kokosu (můžete použít i 50 g kokosového odpadu z kokosového mléka)
  • 20 g mletého lnu
  • 40 g kokosového oleje
  • špetka soli
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  •  cca 100 ml mléka (na konzistence dobře tvarovatelného těsta)

Suroviny na krém:

  • 250 g tvarohu
  • 150 g bílého jogurtu
  • šťáva z půl citrónu
  • pár snítek citrónového tymiánu (nemusí být)
  • 2 lžíce rýžového syrupu (nebo třeba medu či jiného syrupu)
  • 100 g šmakoun natural

Postup: Nejprve si připravíme korpusy. Všechny suroviny smícháme, aby vzniklo kompaktní těsto, které plníme do formiček. Těsto do formiček pečlivě natlačíme a dáme péct na 160 stupňů na cca 15 minut. Korpusy po vyjmutí z trouby necháme zchladnout a vyklopíme z formiček. Mezitím co nám budou chladnout korpusy, pustíme se do krému. Všechny suroviny na krém umixujeme do hladké konzistence a necháme v ledničce odpočinou asi hodinu.  Poté plníme korpusy, dozdobíme tymiánem či ovocem.


Nutriční hodnoty na 1 tartaletku:

Energetická hodnota: 330kcal/1383 kJ

  • Bílkoviny: 16g
  • Sacharidy: 34g
  • Cukry: 14g
  • Tuky: 15g
  • Vláknina 5g

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*