Než se pustíme do receptu, asi by bylo fajn představit trošku quinou a říct si proč je tak super a proč by neměla v našem jídelníčku chybět.
Quinoa (čti: kinoa), neboli merlík čílský se řadí mezi pseudoobiloviny (nelze je botanicky zařadit mezi obiloviny, ale využití mají stejné jako obiloviny). Quinoa je přirozeně bezlepková a můžeme ji pořídit v žluté, červené nebo černé barvě. Osobně mi nejvíce chutná červená varianta.
Ač quinoa není úplně běžnou potravinou v našich jídelníčcích jedná se o nutričně velmi hodnotnou potravinu, která obsahuje řadu vitamínů a minerálů, díky vysokém procentu vlákniny je lehce stravitelná a je zdrojem základních aminokyselin.
Právem je quinoa považován za superpotravinu, za zmíňku určitě stojí i to, že obsahuje 23% bílkovin. Používáme ji jako klasické obiloviny v obdobném množství. Semena pečlivě propláchneme. Vaříme přibližně 15 – 20 minut v poměru 1 díl quinoi a 2 díly vody. Quinoa varem absorbuje vodu, proto pravidelně promícháváme, aby se nepřipálila. Quinoa je správně hotová poloměkká a jemně křupkavá uprostřed.
Myslím, že o quinoe už toho víte dost, tak se pustíme do slibovaného koláče.
Suroviny:
- 60 g quinoi v suchém stavu (dle návodu výše uvařit)
- 2 vejce
- hrst rukoly
- 40 g kvalitní šunky
- 50 g strouhaného eidamu (do 30%)
- tymián, oregano, sůl, pepř (místo italských bylinek můžete použít oblíbené koření).
Postup:
Všechno smícháme a pečeme na 175 stupňů cca 20 minut dokud sýr nezhnědne. Pekla jsem v dortové silikonové formě o průměru 20 cm. Podáváme se salátem doplněné semínky.
Výživové hodnoty
- Energetická hodnota: 510 kcal/2140kJ
- Bílkoviny: 39 g
- Sacharidy: 37 g
- Tuky: 18 g