Pryč jsou doby, kdy jsem se odměňovala jídlem nebo nějakým tím hadříkem :). Od jisté doby mi udělá největší radost cokoliv nového do kuchyně, je úplně jedno, jestli je to hrníček, vařečka, utěrka … nejvíce vedou různé ozdobné krabičky. Jelikož každou chvilku objevím nějakou vychytávku, kterou „nutně potřebuju“ naše nevelká kuchyň začíná být lehce přeplněná. Někoho by možná napadlo zredukovat ty věci, ale lepší varianta byla pořídit si do jídelny pult, dělal mi ho kamarád truhlář a díky němu mám zase místo na další a další věci :). Mám z něj obrovskou radost v některém z dalších příspěvků se s ním určitě pochlubím.
Ale abych neutekla moc daleko od tématu, bábovku miluju od dětství, byla to první buchta, kterou jsem se naučila péct, ale paradoxně forma na bábovku, byla tou poslední, kterou jsem si pořídila. A že mi to trvalo sakra dlouho a jsem z ní hrozně nadšená. Formu jsem koupila od Tescoma a je naprosto skvělá, pevná, robustní a silikonová (chtěla jsem hodit odkaz, ale zřejmě se jednalo o nějaký doprodej, protože se mi už nepodařilo ji nalézt). Takže teď to vidím na bábovkové období.
Suroviny na 1 bábovku (cca 8 porcí:
- 3 vejce
- 150 g špaldové celozrnné jemné mouky
- 6 lžic jogurtu
- 200 ml mléka
- půl prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 50 g vanilkového proteinu (můžete nahradit 60 g třtinového cukru)
Postup:
Žloutky smícháme s jogurtem a proteinem (cukrem). Ve druhé misce smícháme špaldovou mouku s práškem do pečiva. Bílky si vyšleháme. Směs ze žloutků, jogurtu a proteinu (cukru) smícháme se směsí mouky a prášku do pečiva a přidáme mléko. Nakonec vmícháme vyšlehané bílky. Většinu těsta nalijeme do formy a ke zbytku přidáme kakao (ideálně raw nepražené) a vmícháme ke zbytku těsta do formy. Však to všichni určitě dobře znáte ty mramorovací triky s vidličkou. Pečeme na 175 stupňů cca 30 minut. Bábovku můžeme polít čokoládovou polevou či jinak dozdobit, my ji máme rádi takovou obyčejnou.
Výživové hodnoty:
- Energetická hodnota:
- 1100 kcal/4620 kJ:
- Bílkoviny: 90 g
- Sacharidy: 115 g
- Tuky: 30 g