Od té doby, co jsem prošla cukrdetoxem už nemám potřebu odměňovat se sladkostmi a brát jídlo jako odměnu, ale občas mám chuť se rozmazlit a dát si něco „luxusnějšího“. A tak nějak ruku v ruce s tím, jak na jídlo nahlížím je spojené i to, že svým blízkým a rodině nechci kupovat přeslazené bonboniéry. Jistě bylo by to o dost jednodušší, jít do obchodu, vzít první hezkou bonboniéru a za pár minut je vyřešeno. Ale taková domácí s láskou vyrobená bonboniéra předčí všechny kupované a ještě můžete během tvoření ujídat :D.
Tak nezapomeňte popustit uzdu své fantazii a obdarovat své blízké, budou určitě nadšení a Vaše snažení ocení :).
Suroviny na těsto:
- 90 g slunečnicových semínek
- 30 g kokosu
- 30 g arašídů
- 30 g mandlí
- kokosový olej
Nejprve dáme do trouby na 12 minut na 175 stupňů péct, poté necháme vychladnout a rozdělíme na třetiny. V mixéru umixujeme semínka a mandle, dále semínka a kokos a nakonec semínka a arašídy. Aby vznikla hladká konzistence je dobré přidat trošku kokosového rozehřátého oleje, postačí kávová lžička. A máme hotová 3 základní „těsta“, která necháme odpočinout 2 hodiny v ledničce, aby se nám s nimi lépe pracovalo. Po 2 hodinách můžeme začít plnit.
Náplně:
- brusinky v rumu
- mandle či jiné ořechy celé
- strouhaný kokos smíchaný troškou tvarohu
- datlová pasta
- amarantové perličky či burizony
Když máme nachystané náplně tvoříme placičky, které naplníme a poté z nich vytvoříme zhruba stejně velké kuličky. Nebo si naopak můžete s tvary pohrát a vytvořit kuličky různých velikostí, fantazii se meze nekladou. Nakonec kuličky obalíme a můžeme chystat do krabiček (krabičky) a těšit se na to, jako dárek udělá radost.
Obalové směsi:
- drcené pistácie
- drcené celozrnné piškoty
- kakao, karob
- drcené ořechy
- skořice
- strouhaná kvalitní čokoláda
- drcené kakaové boby
- oblíbeným zdobením (zpravidla obsahuje dost cukru, tak se mu snažte vyhnout)
Tyto kombinace máte pro inspiraci, ale věřím, že Vás napadnou i kombinace jiné, budu ráda, když se o ně s námi buď na facebooku či tady v komentářích podělíte.