Pikantní dýňová polévka

Když jsem poprvé slyšela o dýňové polévce, vzpomněla jsem si na dýňový kompot a přeběhl mi mráz po zádech, představa sladké polévky mi nepřišla moc lákavá. Naštěstí už v té době jsem měla ráda experimentování v kuchyni a zajímaly mě nové chutě, naštěstí jsem tuto úžasnou polévku ochutnala.

Od té doby má pevné místo v mém jídelníčku, díky spojení chilli a česneku je skvělou prevencí proti nachlazené a krémová konzistence ve spojení s pikantní chutí funguje jako dokonalá harmonie. Míru pikantnosti si můžete zvolit sami dle své chuti, případně můžete polévku zjemnit smetanou.

Suroviny:

  • 600 g dýně nakrájené na kostičky (Hokkaido, máslová….)
  • 2 menší cibule (ideálně jedna červená, jedna žlutá)
  • 1 střední brambora (nemusí být)
  • 1..5 litru vývaru
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky kari (pokud máte samotnou kurkumu, tak je to lepší)
  • 3 stroužky českého česneku, špetka chilli
  • navíc: strouhaný parmezán, krutony, dýňová semínka, polévkové bylinky

Postup:

Na trošce oleje orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, poté co je cibulka krásně hnědá přidáme dýně a ještě krátce restujeme. Po chvilce přidáme vývar a necháme společně vařit cca 20 minut. Pokud je dýně (a případně brambory) již uvařená, rozmixujeme tyčovým mixérem do krémové konzistence. Máme hotový základ a můžeme začít dochucovat – první přidávám kari, chilli, sůl a pepř. Česnek přidávám nastrouhaný již poté, co polévku vypnu, aby neztratil cenné látky. Polévku nechám ještě 5 minut pod pokličkou, aby se chutě spojily. Talíř s polévkou můžeme dozdobit polévkovými bylinkami, krutonky z celozrnného chleba, dýňovými semínky a strouhaným parmezánem (ten doporučuji, skvěle se k polévce hodí).

Na zjemnění můžete použít smetanu, kokosovou smetanu nebo klidně zakysku. U této polévky si můžete pohrát s chutěmi a rozvinout svou fantazii. Pokud klíčíte semínka, případně kupujete klíčky, naservírujte je na polévku, získáte tím další alternativu.

Dobrou chuť!!!

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*